Listy regionů
26Srp/140

Pšeničný Velen je vítězem testu MF Dnes

Pivo Velen z Černé Hory je jedničkou mezi lahvovými pšeničnými pivy z průmyslových pivovarů. Potvrdil to test deníku MF Dnes a časopisu Svět potravin, ve spolupráci s Potravinářskou komorou ČR. Velen obstál v konkurenci deseti vzorků z průmyslových pivovarů, které se dají zakoupit na tuzemském trhu.

Úspěch tohoto piva potvrzuje jeho vysokou kvalitu a jedinečnou chuť. „Pivo Velen se vyrábí pomocí speciálních kvasinek svrchního kvašení, čímž je docílena jedinečná harmonie chuti, ve které převažují nasládlé a ovocné tóny. Nejméně jedna polovina sladu je připravena z pšenice,“ říká Vlastimil Zedek, sládek Pivovaru Černá Hora a dodává: „Výsledkem je neprůhledné pivo světlé až slámové barvy, které voní po kvasnicích, ovoci a koření. Tento nefiltrovaný svrchně kvašený pšeničný ležák má bohatou pěnu, silný říz a obsah alkoholu 4,8 % obj.“

O pšeničném pivu z Černé Hory existují zmínky již z roku 1535, kdy jej lékař Kopp nazval blahoslaveným a velice zdravým pivem, protože čistí krev a dobrému trávení prospívá. „Získaného ocenění si proto velice vážíme. Dokazuje, že se nám podařilo navázat na historicky kvalitní výrobu svrchně kvašeného piva v Černé Hoře,“ vysvětluje význam ocenění Vlastimil Zedek.

Testování lahvových pšeničných piv probíhalo formou slepé degustace. 19-ti členná porota měla za úkol ohodnotit jak pasterovaná piva z průmyslových pivovarů, tak nepasterovaná z minipivovarů a několika pivovarů z Bavorska. „Pšeničné pivo má mít jen nízkou hořkost a být příjemně nakyslé s ovocnými tóny, které zaručí osvěžující chuť. Některá piva však tyto

parametry postrádala. Nejčastěji se lišila svojí vůní a vykazovala vyšší hořkost. Při našem hodnocení proto zvítězila svěžest a vyváženost. Všeobecně jsme ale měli radost ze zjištění, že v Čechách umíme uvařit pšeničné pivo kvalitami srovnatelné s těmi bavorskými,“ popisuje své poznatky z průběhu hodnocení Michal Kuřec, hlavní technolog Pivovary Lobkowicz.

Autor redakce

Komentáře (0) Trackbacky (0)

Zatím žádné komentáře.


Zanechejte komentář

Zatím žádné trackbacky