Tisková zpráva pro slavnostní otevření Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem 1. dubna 2021

Začátek programu a přenosů 1.dubna 2021 od 12.00 hodin. Programem provází Václav Žmolík,Jiří Kučera a Václav Obr.

Účinkující : zpěv Karolína Žmolíková-Cindrošová,Karel Kekeši, Richard Pachman, Dita Hořínková, příjezd sv.Václava patrona České země na koni,přehlídka jezdců a koní z různých období dějin,kaskadérská a divadelní společnost „Štvanci“ a mnozí další.

Pozoruhodný program  a přenosy do sociálních sítí naleznete na: www.historickekocary.cz

„Dědictví otců zachovej nám, Pane“

Přísloví, které si zaslouží nejen zamyšlení, ale i uskutečnění.

Václav Obr je zakladatelem Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. Před třiceti lety začal po republice hledat poslední kočáry, které jako vraky zachraňoval a plnil kamarádům stodoly. Když se rozhodl postavit muzeum,nikdo nevěřil, trvalo pět let, než našel v Olomouckém kraji pozemek, a to v Čechách pod Kosířem. Překrásný kraj, a přes kopec jeho rodné místo Kostelec na Hané. Dnes muzeum stojí, myšlenka se naplnila, a ti kteří nevěřili dnes dílo obdivují. Obrovskou pomocí a největším partnerem byl a je Olomoucký kraj a jeho hejtmani. V současné době je Václav Obr jako zakladatel a ředitel muzea, restaurátor kočárů, ale i průvodce,který předává své znalosti a zkušenosti návštěvníkům. Když si uvědomíme, jaké úsilí musel člověk za stovky let vynaložit v různých řemeslných odvětvích, zjistíme, že naše předky poháněla kupředu určitá síla vynalézavosti, která přecházela z generace na generaci.

————————————————————————————————————————————–

Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem v Olomouckém kraji je rozsahem a kvalitou ojedinělý projekt v České republice. Reprezentativní interiéry, umělecká a řemeslná díla.

Pozoruhodné dílo, které spojuje mnoho jednotlivců, firem a organizací jako „ Počin dvacetiletí“(viz charakteristika Muzea kočárů).

Muzeum kočárů v číslech:

-stavba muzea trvala 15 let

-tisíce hodin a stovky tun materiálu prošlo rukama řemeslníků

-spotřeba masivních trámů pro konstrukci pohledového krovu 300 kubíků dřeva

-délka budovy cca 100 metrů

-šířka budovy 18 metrů

-výstavní plocha cca 2000 m2

Jsem rád, že i mne můj život, moje myšlenka posunula k záchraně takového kulturního dědictví, jako

jsou právě historické kočáry. S úctou k našim předkům a k České zemi Václav Obr.  3.3.2021